Εκδηλώσεις Εβδομάδας Βιβλίου 2019

Εκδηλώσεις Εβδομάδας Βιβλίου 2019

2 – 12 Απριλίου 2019

ΠΡΟ- ΠΡΟΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, και ώρα 11.30-13.15, η εκδότρια Μαριάννα Ψύχαλου θα παρουσιάσει, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νηπιαγωγείου,

στα παιδιά του ΠΠΝ και του ΠΝ το βιβλίο του David Litchfield “Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί“, εκδ. Μικρή Σελήνη.

 

Η όμορφη αυτή ιστορία αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου βιβλίου “Ο Αρκούδος και το πιάνο”. Είναι μια φαινομενικά απλή, τρυφερή και συγκινητική ιστορία με ήρωες έναν ηλικιωμένο βιολιστή κι ένα ταλαντούχο μικρό σκύλο, που όμως λειτουργεί πολυδιάστατα και αγγίζει πολλά σημαντικά θέματα: την επιθυμία του νέου να ανοίξει τους ορίζοντές του και τη δυσκολία του μεγάλου να το δεχτεί, τη φιλία και την ευγνωμοσύνη, την πίκρα του αποχωρισμού και τη χαρά της συγχώρησης. Κι ακόμα, μιλάει για τη σημασία του να χαίρεσαι με τη χαρά των φίλων σου, για την ευλογία του ταλέντου, για το νόημα της επιτυχίας…

Η πληθωρική, μαγική εικονογράφηση παίζει με το φως και μοιάζει να δονείται από τη μουσική, που αποτελεί και αυτή βασικό θέμα του βιβλίου.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου και ώρα 10.00-12.00, η συγγραφέας Φωτεινή Βασιλείου θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά του Νηπιαγωγείου το βιβλίο της

“Μια άδεια κουβαρίστρα”,  εκδ. Μίνωας

Η πραγματικότητα δένεται με τη φαντασία σ’ αυτό το σύγχρονο παραμύθι, που μας μιλάει για τη χαρά της προσφοράς και της φιλίας. Η ηρωίδα του δεν είναι ποτέ ευχαριστημένη μ’ αυτά που έχει, αλλά ζηλεύει όσα έχουν οι άλλοι. Ένα μαγικό πουλί της προσφέρει υπέροχα δώρα, αλλά και κάτι άλλο, πιο σημαντικό: τη βοηθάει να συνειδητοποιήσει πως η χαρά δεν βρίσκεται στο να παίρνεις, αλλά στο να δίνεις και να μοιράζεσαι!

Η όμορφη εικονογράφηση, με καθαρές εικόνες και ζωηρό χρώμα, υπηρετεί εξαιρετικά την αφήγηση.

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τετάρτη, 3 Απριλίου και ώρα 10.15-12.40, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αντιόπη Φραντζή θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά της Α’ δημοτικού, το βιβλίο της “Ουφ, ξελευθερία!” , από τη σειρά Μαθητικά Κατορθώματα, εκδ. Μεταίχμιο.

Ο ήρωας της ιστορίας “υποφέρει από ντροπαλίτιδα”, μέχρι που μια καλή δασκάλα κι ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού με μάσκες τον βοηθούν να απελευθερωθεί και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Τόσο σ’ αυτό, όσο και στα άλλα βιβλία της σειράς, η καθημερινότητα του σχολείου και τα προβλήματα των μαθητών απεικονίζονται με ζωντάνια και λεπτομέρειες που μόνο μια εκπαιδευτικός μπορεί να αποδώσει! Η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο, ρέει ευχάριστα και μεταφέρει το βίωμα του ήρωά μας, στο πρόσωπο του οποίου ίσως και κάποιοι μικροί αναγνώστες αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Η εικονογράφηση είναι ζωντανή και χαρούμενη.

Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου και  ώρα 9.15-11.00, οι συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη θα παρουσιάσουν στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά της Β΄ δημοτικού,

τα βιβλία τους Ο μικρός Κοπέρνικος και το Πάρκο των Δεινοσαύρων, και Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων”, εκδ. Παπαδόπουλος.

Ο μικρός Κοπέρνικος και η παρέα του ξεκινούν “ανασκαφή” στο πάρκο της γειτονιάς τους, ψάχνοντας για απολιθώματα δεινοσαύρων. Έτσι  πλέκεται μια χαριτωμένη ιστορία με απρόβλεπτο τέλος, που μας δίνει και πληροφορίες για τους δεινόσαυρους και τις μεθόδους ανασκαφής.

Τόσο αυτό, όσο και το προηγούμενο βιβλίο της σειράς του μικρού Κοπέρνικου, που έχει να κάνει με… επιχείρηση βαψίματος, αφηγούνται τις περιπέτειες της παρέας του Κοπέρνικου και των αντιπάλων τους, της παρέας των Πιλάφηδων, έχουν δράση και χιούμορ και διαβάζονται ευχάριστα. Περιμένουμε και τα επόμενα!

Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τρίτη, 2 Απριλίου και  ώρα 12.00-13.30, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Εύη Τσιτιρίδου θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά της Γ΄ δημοτικού, το βιβλίο της “Παραμύθια της Ίμβρου“,  εκδ. Σαΐτης.

Το προσεγμένο, καλαίσθητο και “χορταστικό” αυτό βιβλίο διασώζει δεκαπέντε λαϊκά παραμύθια και θρύλους από την παράδοση της Ίμβρου, γραμμένα με την εξαιρετική μαστοριά της συγγραφέως, που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το νησί. Είναι εικονογραφημένο από τον Ν. Ανδρικόπουλο και διαθέτει παράρτημα με πληροφορίες για την ιστορία της Ίμβρου και φωτογραφίες. Συνοδεύεται από μουσικό CD με το τραγούδι “Ίμβρος”, τραγουδισμένο από τον Γ. Νταλάρα.

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου και ώρα 13.40-14.55, η εκδότρια Μαριάννα Ψύχαλου θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά της Δ΄ δημοτικού, το βιβλίο του Φώτη Δούσου

“Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια”, εκδ. Μικρή Σελήνη.

Ο Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας, ζητάει βοήθεια από τον δάσκαλο Λυκάονα για να βελτιώσει το τραγούδι του. Για να βρει αυτό που του ζητάει ως αντάλλαγμα ο Λυκάων, ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι, μαγευτικό κι επικίνδυνο. Το βιβλίο, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και είναι ήδη υποψήφιο για δύο βραβεία, σε τραβάει από την πρώτη σελίδα με τον ρέοντα λόγο και τον συνδυασμό φιλοσοφίας και χιούμορ. “Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές αυτής της μικρής ζωής, δεν έχασα ποτέ την πεποίθησή μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν ήμουνα κλεισμένος σε κάποιο μαύρο λαγούμι, κοίταζα τα αστέρια. Όταν έπεφτα μέσα σε λάσπες, έστελνα το βλέμμα στον ουρανό. Όταν ζεσταινόμουνα, ξάπλωνα. Όταν κρύωνα, έτρεχα. Αν πεινούσα, τραγουδούσα. Αν πονούσα, χόρευα. Εξάλλου, τι άλλο είναι η αισιοδοξία πέρα από τεράστια και άδολη αγάπη για το παρόν;”

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Πέμπτη, 4 Απριλίου και  ώρα 10.15-11.45, ο συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά της Ε΄ δημοτικού, τα βιβλία του

“Το μυστικό καταφύγιο”,

“Όταν ήρθαν για εμένα”

και “Η Δοκιμασία”,

από τη σειρά Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, εκδ. Πατάκης

Είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει τον Γ. Παναγιωτάκη με τη χιουμοριστική σειρά του “Αταξίες στην τάξη”. Τώρα μας εκπλήσσει, μπαίνοντας στη λογοτεχνία του φανταστικού, μας παρασύρει και μας μαγεύει με τον έντονο ρυθμό της αφήγησης και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Οι ήρωές του, παιδιά με ασυνήθιστες ιδιότητες αλλά και με συνηθισμένες αδυναμίες και συναισθήματα των παιδιών της ηλικίας τους, μεταφέρονται σ’ ένα παράξενο σχολείο, αντιμετωπίζουν κινδύνους, ζουν περιπέτειες, δημιουργούν σχέσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας κι εντέλει γνωρίζουν κι αποδέχονται τον εαυτό τους. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς πήρε το βραβείο περιοδικού Ο Αναγνώστης 2018 και ήταν ένα από τα 5 ελληνικά βιβλία που εντάχθηκαν στον κατάλογο White Ravens 2018.

ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τρίτη, 2 Απριλίου και  ώρα 10.15-11.45, η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή θα παρουσιάσει στη βιβλιοθήκη, στα παιδιά της  ΣΤ΄ δημοτικού, το βιβλίο της “Ο μικρός μονομάχος“, εκδ. Λιβάνης

Το βιβλίο βρίσκεται στις βραχείες λίστες του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- για βραβείο νεανικού βιβλίου για το 2019: ένα άρτιο λογοτεχνικά βιβλίο, που καταπιάνεται με νεανικούς προβληματισμούς και κοινωνικά προβλήματα του 21ου αιώνα με ύφος προσωπικό και ποιητικό. Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: “Δύο είναι οι κόσμοι του Αργύρη. Ο κόσμος του σχολείου και ο ηλεκτρονικός. Στον πρώτο ασφυκτιά, στον δεύτερο απελευθερώνεται. Στον έναν θυμάται όσα θέλει να ξεχάσει, στον άλλον ξεχνάει όσα δε θέλει να θυμάται.

Μέχρι τη στιγμή που μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος θα αφαιρέσει από τη ζωή του και τους δύο κόσμους…

Γύρω του και μέσα του όλα σκοτεινιάζουν – όπως τότε… Θα παραδοθεί και πάλι στο σκοτάδι, σαν δειλός και συνεσταλμένος που λένε όλοι πως είναι, ή θα παλέψει μαζί του γενναία, όπως πάλεψαν κάποτε οι μονομάχοι τους Ρωμαίους κατακτητές;”

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?