Εκδηλώσεις Εβδομάδας Βιβλίου

20 Μαρτίου – 30 Μαρτίου 2018

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η βιβλιοθήκη μας διοργάνωσε και πάλι την «Εβδομάδα Βιβλίου». Μια σειρά από συγγραφείς, εκδότες και εμψυχωτές επισκέφθηκαν το σχολείο μας και έφεραν τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου σε επαφή με τα βιβλία τους.

 

Οι εκδηλώσεις ανά τάξη ήταν οι παρακάτω:

ΠΡΟΠΡΟΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΑ

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, η εκδότρια Μαριάννα Ψύχαλου παρουσίασε στα παιδιά του ΠΠΝ και του ΠΝ το βιβλίο της Olga de Dios “Ρόζα το Τερατάκι”, εκδ. Μικρή Σελήνη. Το βραβευμένο αυτό βιβλίο, με απλό και κατανοητό και στις μικρές ηλικίες τρόπο, και με πολλή χάρη, αναφέρεται στη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αντιμετώπιση των φόβων μας.

Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία της Ρόζας και την ακολούθησαν στις περιπέτειές της (βλέποντας αυτά που συναντούσε στον δρόμο της η Ρόζα, αλλά χωρίς να δουν τη μορφή της στην εικονογράφηση), την αγάπησαν και τη ζωγράφισαν όπως τη φανταζόταν ο καθένας.

 

ΝΗΠΙΑ

Την Τρίτη, 20 Μαρτίου, o συγγραφέας Μιχάλης Μουλάκης παρουσίασε στα παιδιά του Νηπίου το βιβλίο του “Ένα κίτρινο φύλλο”, εκδ. Ίκαρος. Το ξεχωριστό αυτό βιβλίο, με την τόσο σύγχρονη εικονογράφηση, καταπιάνεται, μέσα από τη λιτή φόρμα του παραμυθιού, με θέματα σημαντικά, όπως η φθορά, η αναγέννηση, η ίδια η ζωή και το νόημά της.

Ο συγγραφέας αφηγήθηκε την ιστορία και μετά εξήγησε στα παιδιά την περίπλοκη και χρονοβόρα περιπέτεια μιας ιδέας μέχρι να γίνει κείμενο, να εικονογραφηθεί, να βρει εκδότη και να φτάσει στα χέρια τους. Και, παρόλο που μπορεί να νομίζει κανείς ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μένουν συγκεντρωμένα για πολλή ώρα, η προσοχή και η αφοσίωσή τους δεν μειώθηκε λεπτό!

 

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου και την Τρίτη, 27 Μαρτίου η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Χαρά Κατσαρή παρουσίασε στα παιδιά της Α’ δημοτικού το βιβλίο της Mara del Corso “Αμέλια, το Κορίτσι που Έμαθε να Πετάει”, εκδ. Φουρφούρι. Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο μιλάει για την πασίγνωστη Αμέλια Έρχαρτ, που έγινε αεροπόρος και κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό σε μια εποχή που κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν για μια γυναίκα.

Η παρουσίαση εστίασε στα πραγματικά δεδομένα της ζωής της Έρχαρτ, καθώς και στο δικαίωμα κάθε παιδιού, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, να ονειρεύεται και να παλεύει για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

 

Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου, η συγγραφέας Άλκηστη Χαλικιά παρουσίασε το βιβλίο της Το κουτί του Σιλάν, εκδ. Ίκαρος. Μια τρυφερή κι αισιόδοξη ιστορία, με ήρωα ένα προσφυγόπουλο, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, με ευαίσθητη εικονογράφηση κι ένα ασυνήθιστο μυστικό.

Ακούσαμε την ιστορία του Σιλάν, παρακολουθήσαμε τη διαδρομή του, αναρωτηθήκαμε τι να έχει μέσα στο κουτί και χαμογελάσαμε, και με τα χάρτινα χαμόγελά μας… και με τ’ αληθινά!!!

 

Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου παρουσίασε το βιβλίο της “Μύθοι στο Ρυθμό της Μουσικής”, εκδ. Καλέντης. Δέκα μύθοι, όχι πάντα από τους πιο γνωστούς, με συνδετικό νήμα τη μουσική, με εξαιρετική, ρέουσα αφήγηση και πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες στο τέλος. Μια πολύ καλοστημένη έκδοση, ένα βιβλίο με λόγο ύπαρξης, πάνω στον πάντα αγαπητό στα παιδιά χώρο της μυθολογίας.

Στη συνάντηση ακούσαμε κάποιους μαγικούς μύθους που αφηγήθηκε η συγγραφέας, επαληθεύοντας για μια ακόμα φορά τη διαχρονική γοητεία της ελληνικής μυθολογίας.

 

Δ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Παρασκευή, 23 Μαρτίου η συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη παρουσίασε το βιβλίο της “Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές”, εκδ. Πατάκης. Το τρίτο graphic novel της σειράς, που ακολουθεί τα βραβευμένα “Στη μάχη του Μαραθώνα” και “Στη μάχη των Θερμοπυλών”, αποδίδει με σύγχρονο, αναλυτικό, κατατοπιστικό και ελκυστικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία.

Η συγγραφέας, που είναι και αρχαιολόγος, αναφέρθηκε στη διαδικασία της αρχαιολογικής έρευνας και τη σημασία της στην αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων. Εξήγησε επίσης στα παιδιά τα σημεία στα οποία εστίασε, όπως λ. χ. στο ότι και οι Πέρσες ήταν γενναίοι και ικανοί, αποφεύγοντας γενικεύσεις του τύπου απόλυτα καλό ή απόλυτα κακό.

 

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου, η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου παρουσίασε το βιβλίο της Σκοράροντας στον Σκορπιό, εκδ. Μεταίχμιο. Το ποδόσφαιρο είναι η αφορμή, αλλά όχι το μόνο θέμα στην καινούργια ιστορία της βραβευμένης συγγραφέως, που μιλάει για τους φόβους μας, κυρίως τον φόβο της αποτυχίας, καθώς και την ανάγκη να είμαστε εντεταγμένοι κάπου.

Η συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου, συζήτησε και έπαιξε με τα παιδιά με αστείρευτη θετική ενέργεια και χαρούμενη διάθεση.

 

ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου, ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος παρουσίασε τα βιβλία του

Ο Χαμένος Μύθος του Αισώπου”, εκδ. Μίνωας
“Ο Κώδικας της Λέρου”, εκδ. Κέδρος
και “Η Πέμπτη Πόλη των Δωριέων”, εκδ. Κέδρος.

Πρόκειται για περιπέτειες που διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με δράση, μυστήριο, συναίσθημα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τόπους και πρόσωπα.

Εκτός από καλός συγγραφέας, ο Κώστας Στοφόρος είναι και εξαιρετικός ομιλητής, που κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών και το διατήρησε αμείωτο, σε μια συνάντηση όπου το χιούμορ συνδυάστηκε με τη σοβαρότητα, η ανάγνωση και η αφήγηση με τις προσωπικές ιστορίες, η παρουσίαση των βιβλίων με τους σύγχρονους προβληματισμούς.

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?