Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

Καλώς ήρθατε στη Βιβλιοθήκη μας

Είμαστε

Αναγνώστες:
26.000+ βιβλία
για διάβασμα
& δανεισμό

Βιβλιόφιλοι:
Λέσχη
Βιβλιοφάγων

Ερευνητές:
χρησιμοποιώντας
έντυπες &
ηλεκτρονικές πηγές

Ακαδημαϊκά
έντιμοι:
ξέρουμε πώς
να αποφεύγουμε
τη λογοκλοπή

Ενεργοί:
συνεργαζόμαστε, συμμετέχουμε
σε εκδηλώσεις,
συναντάμε ανθρώπους του πνεύματος

Καθημερινές στιγμές στη βιβλιοθήκη μας

«Το διάβασμα είναι βασικό εργαλείο για μια καλή ζωή»
                                                                                M.J.Adler

 

Το διάβασμα είναι μια συνήθεια που τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν ήδη από τα πρώτα τους χρόνια και να κρατήσουν για όλη τη ζωή τους. Είναι συντροφιά, αλλά και φορέας αλλαγής και εξέλιξης, είναι μαγεία, αλλά και παράθυρο στη γνώση.

Εσείς οι γονείς μπορείτε να συμβάλετε ουσιαστικά ώστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα. Ήδη από την προσχολική ηλικία, μπορούν να νιώσουν την απόλαυση της ανάγνωσης, αν εσείς αφιερώνετε χρόνο για να τους διαβάζετε τακτικά.

read more...

Αλλά και όταν γίνουν ικανά να διαβάζουν μόνα τους, υπάρχουν τρόποι  να τα ενθαρρύνετε. Μερικές απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Δώστε τους εσείς πρώτοι το παράδειγμα. Βλέποντάς σας να απολαμβάνετε το βιβλίο σας, τους γεννιέται η επιθυμία να κάνουν το ίδιο. Θα μπορούσατε μάλιστα να έχετε μια ήσυχη γωνιά διαβάσματος, όπου ο καθένας θα διαβάζει το βιβλίο του.
  • Αφήστε τα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλία ως προς την επιλογή των βιβλίων. Δώστε τους ιδέες, αλλά μην έχετε την απαίτηση να διαβάσουν αμέσως τους κλασικούς! Μπορούν να διαλέξουν βιβλία γνώσεων, περιπέτειες, χιουμοριστικά, ακόμα και παιδικά περιοδικά, αρκεί να μάθουν να απολαμβάνουν το διάβασμα.
  • Δείξτε ενδιαφέρον για το βιβλίο που διαβάζουν τα παιδιά σας, συζητήστε το μαζί τους (σε τι αναφέρεται, ποια η γνώμη τους) και αν εσείς έχετε διαβάσει κάποιο ενδιαφέρον βιβλίο ή άρθρο μοιραστείτε το μαζί τους.
  • Παίξτε το ρόλο του ακροατή κι εσείς μερικές φορές, και ζητήστε από το παιδί σας να σας διαβάσει μια ιστορία. Θα το απολαύσετε κι εσείς κι εκείνο!
  • Δώστε τους το δικαίωμα να μείνουν ξύπνιοι λίγο παραπάνω, αν διαβάζουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους.
  • Κάνετε επισκέψεις πού και πού σε βιβλιοπωλεία. Μάλιστα, σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, τα Σάββατα γίνονται συχνά παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις ελκυστικές για τα παιδιά.
  • Αν κάνετε οικογενειακά ταξίδια, βρείτε υλικό (ταξιδιωτικό, ενημερωτικό ή λογοτεχνικό) σχετικό με τον προορισμό σας, για να διαβάσουν.
  • Ενθαρρύνετε το δανεισμό από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Ακόμα και αν έχουν πολλά βιβλία στο σπίτι, είναι καλό να μάθουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα αυτή. Ρωτήστε τους ποιο βιβλίο δανείστηκαν και τη γνώμη τους γι’ αυτό, δώστε σημασία σ’ αυτό που κάνουν. (Άλλωστε, το να επιλέγουν, να δανείζονται και να επιστρέφουν το βιβλίο που δανείστηκαν, στην ώρα που πρέπει  και σε καλή κατάσταση, είναι και ένα μάθημα υπευθυνότητας!)

less..

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?