Οι μαθητές συναντούν συγγραφείς παιδικών παραμυθιών στη βιβλιοθήκη

ΣΤ΄ Δημοτικού

Τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, με αφορμή τα βιβλία τους «Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής» και «Μήνυμα στο Μανχάταν» από τη σειρά Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας ( εκδ. Διόπτρα), οι συγγραφείς Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και Μαρία Ρουσάκη συνάντησαν τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Τα βιβλία αυτά, περιπέτειες που διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, κεντρίζουν το ενδιαφέρον με τα στοιχεία μυστηρίου που περιέχουν, δίνουν στα παιδιά εικόνες από άλλα μέρη, με διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπο ζωής (σ’ αυτό συντελεί και η πολύ ωραία εικονογράφηση), αλλά και μιλάνε για σημαντικά θέματα όπως η φιλία και η μοναξιά, το φαίνεσθαι και η ουσία, η πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και η λογοκλοπή.

Η συνάντηση με τις συγγραφείς ήταν όμορφη και ζεστή: τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, ταξιδεύοντας νοερά μέχρι το Κιότο της Ιαπωνίας και τη Νέα Υόρκη. Μίλησαν για το Μουσείο Μάνγκα και τον Σταθμό Γκραντ Σέντραλ, για τους σαμουράι και τα μη-με-λησμόνει, ακόμα και για σούσι και χοτ ντογκ!

Σίγουρα μια ωραία ιδέα για να ταξιδέψουμε διαβάζοντας μέσα στις γιορτές!

Β΄ Δημοτικού

Ποιος και γιατί έκλεψε το ακορντεόν του διάσημου μουσικού Μικαέλ ντε Σολέγιο την παραμονή των Χριστουγέννων, λίγο πριν τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία;

Την απάντηση, θα βρούμε μέσα στο συγκινητικό παραμύθι – βασισμένο σε αληθινή ιστορία από τη ζωή του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ- της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ «Χριστουγεννιάτικα μπλεξίματα» (εκδ. Υδροπλάνο), που η συγγραφέας παρουσίασε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στα παιδιά της Β΄ Δημοτικού.

Η συγγραφέας μετέφερε σε όλους μας την αστείρευτη ενέργεια και το κέφι της. Η χαρά είναι μεταδοτική!
Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα -είχαν φέρει και τα τριγωνάκια τους!- και χόρεψαν.

Κι όταν η συγγραφέας τους είπε στο τέλος:
«Νομίζω πως τώρα είστε έτοιμοι να αποχαιρετιστούμε!»,
Τα παιδιά απάντησαν «Όχι! Ένα τραγούδι ακόμα!»

Δ΄ Δημοτικού

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου η συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη παρουσίασε στα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού το βιβλίο της «Η μαγεία των Χριστουγέννων… πάει διακοπές!», εκδ. Διόπτρα.

Το βιβλίο, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, έχει τα πάντα! Περιπέτεια, μυστήριο, ξωτικά, καλικάντζαρους και ωραία εικονογράφηση. Όμως η συγγραφέας, που είναι και αρχαιολόγος, έχει γράψει σχεδόν τριάντα βιβλία: παραμύθια, μυθιστορήματα, graphic novels. Πολλά από αυτά βρίσκονται στις λίστες των βιβλιοφάγων μας, και τα παιδιά τα γνώριζαν, έκαναν λοιπόν και γι’ αυτά ωραίες και εύστοχες παρατηρήσεις.

Έγινε γενικότερα μια ωραία συζήτηση με τα τεταρτάκια μας, για τη συγγραφή, την αρχαιολογία, τα βιβλία και… τη μαγεία των Χριστουγέννων φυσικά!

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?