Τον Απρίλιο αγαπήσαμε

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ της Mary Richards, εκδ. Καπόν

Το βιβλίο αυτό σου κεντρίζει την προσοχή ήδη από το εξώφυλλο. Ανήκει σε μια κατηγορία βιβλίων γνώσης για παιδιά που, καθώς διακρίνονται για τον ενδιαφέροντα χειρισμό των θεμάτων, τη διαφορετική δομή και προσέγγιση και την υψηλή αισθητική τους, μπορεί να τα διαβάσει με ευχαρίστηση και ένας έφηβος ή και ενήλικας.

Με απλό, κατανοητό αλλά και συναρπαστικό τρόπο, η συγγραφέας καταπιάνεται με τη γλώσσα, τα σύμβολα, τις ιστορίες και τα κείμενα, από την αρχή μέχρι και σήμερα, κι απλώνει τη σκέψη προς το μέλλον.

Αναφέρεται αρχικά στην ανάγκη και την ικανότητα επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους από τις απαρχές της ύπαρξής τους, αλλά και τη δύναμη της γλώσσας ως εργαλείου και όπλου του ανθρώπου για επιβίωση και για δημιουργία. Σε αντιδιαστολή με τα ζώα, που κι αυτά έχουν τρόπους να επικοινωνούν, μιλάμε και γράφουμε και «με τις λέξεις μπορούμε να καταγράψουμε σημαντικά γεγονότα και να μεταδώσουμε ιδέες και ιστορίες…» κι ακόμα «να ταξιδεύουμε στον χρόνο!»

Μιλώντας για τη γραφή, ξεκινάει από την πρώτη ποιήτρια του κόσμου, την Ενχεντουάννα, που τα ποιήματά της καταγράφηκαν σε σφηνοειδή γραφή, και φτάνει μέχρι τα τάμπλετ και το “cloud”. Αναφέρεται στα βιβλία και τις βιβλιοθήκες, τα χειρόγραφα και την τυπογραφία, τη λογοτεχνία και την ιστορία.

Σημαντικά θέματα που αναπτύσσονται είναι η κατάκτηση της γλώσσας, τα είδη γλωσσών και οι ιδιαιτερότητές τους -ακόμα και οι δυσκολίες της μετάφρασης- αλλά κυρίως η λειτουργία της γλώσσας μέσα στην κοινωνία. Από τη μαγική φράση «Άμπρα Κατάμπρα» στο «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κι από τα θρησκευτικά κείμενα και τους κώδικες νομοθεσίας στις διαφημιστικές πινακίδες και τα χάσταγκ, οι λέξεις επηρεάζουν τον τρόπο που συνυπάρχουμε και την καθημερινή μας ζωή.

Η συγγραφέας κάνει ακόμη αναφορά στο παραμύθι και την ποίηση, στα κωδικοποιημένα μηνύματα, ακόμα και στις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και καταλήγει σε σύγχρονα θέματα, όπως η επίδραση της τεχνολογίας στη γλώσσα, η γλώσσα των υπολογιστών και τα εμότζι!

Και όλ’ αυτά υποστηρίζονται ιδανικά από την εικονογράφηση της Rose Blake, με τα καθαρά και ζωηρά χρώματα και το ανάλαφρο, σύγχρονο σχέδιο. Η ίδια έχει εικονογραφήσει και τα άλλα δύο εξαιρετικά βιβλία της σειράς, στα οποία θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε: «Η Ιστορία της Μουσικής για παιδιά», από τη Mary Richards και τον David Schweitzer και «Η Ιστορία των Εικόνων για παιδιά», από τον γνωστό Άγγλο ζωγράφο David Hockney και τον Martin Gayford, μας δίνουν με τρόπο πρωτότυπο και συνοπτικό, απλό αλλά όχι απλοΐκό, μια συνολική εικόνα για τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες.

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?