Τον Μάρτιο Αγαπήσαμε

Ο Αντώνης Δεσποτίδης, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο CGS, προτείνει για τον Μάρτιο το βιβλίο του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλλας, «Αυτό εδώ είναι νερό», σε μετάφραση του Κώστα Καλτσά.

Δύο νεαρά ψάρια κολυμπούν αμέριμνα στη μέση του ωκεανού, ̇ όταν συναντούν κατά τύχη ένα γεροντότερο ψάρι που κολυμπά προς την αντίθετη κατεύθυνση, το οποίο τους γνέφει και λέει: «Καλημέρα, παιδιά. Πώς είναι το νερό;» Τα δύο νεαρά ψάρια συνεχίζουν για λίγο την πορεία τους, μέχρι που το ένα γυρνάει στο άλλο και του λέει: «Τι στο καλό είναι το νερό;»

Με αυτό το ανέκδοτο ξεκινά η αντισυμβατική ομιλία που εκφώνησε ο David Foster Wallace, στην τελετή αποφοίτησης του Kenyon College στις 21 Μαΐου του 2005, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του. Χωρίς τις κλισέ μεγαλοστομίες που συνηθίζονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η ομιλία του Wallace είναι ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, αναζήτησης της κοινωνικής και υπαρξιακής συνείδησης και προτροπής να σκεφτόμαστε έξω από τον εαυτό μας, ώστε να αποκτήσουμε επίγνωση του πραγματικά ουσιώδους.

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?