Τον Φεβρουάριο Αγαπήσαμε

Εθνικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ένα μουσείο διαφορετικό

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας είναι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης και οπτικού πολιτισμού. Φιλοξενεί σύγχρονες ελληνικές και διεθνείς εικαστικές δημιουργίες νέων και παλαιότερων καλλιτεχνών με πρωτοποριακές και πειραματικές κατευθύνσεις. Αναδεικνύονται παράλληλα διάφορες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, οι in situ εγκαταστάσεις, performance art, η φωτογραφία, τα βίντεο, η αρχιτεκτονική, η τοιχογραφία.

Η μοναδικότητα αυτού του μουσείου έγκειται στο γεγονός πως οι καλλιτέχνες που φιλοξενεί κάνουν χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών θίγοντας επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά θέματα όπως οι κοινωνικές ανισότητες, οι μεταναστευτικές κρίσεις, το προσφυγικό, ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα, η ταυτότητα φύλου, η οικολογική κρίση αλλά και θέματα συλλογικής και προσωπικής μνήμης. Τα έργα τους μετατρέπονται σε μέσα ενημέρωσης και ακτιβισμού και οι διαδραστικές εναλλακτικές αφηγήσεις τους μας θέτουν αντιμέτωπους με το πολυδιάστατο παρόν με έναν πολύ διεισδυτικό και σαφή τρόπο. Δεν αμελούν, ωστόσο, να μας ωθήσουν να στραφούμε αναστοχαστικά στο παρελθόν εξάπτοντας, παράλληλα, τη φαντασία μας για το μέλλον.

Εν τέλει, η επιτυχία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι πως αν και εγείρει ανάμικτα και δύσκολα συναισθήματα, μας ωθεί να σκεφτούμε πέρα από το στενό τοπικό ορίζοντα, με μια οικουμενική ματιά και αντίληψη.

Επισκεφτείτε το!

Κριτική: Τσιακαλάκη Χρύσα, Εκπαιδευτικός CGS School

Suit,shot with small Change, (1995) δωρεά Δασκαλόπουλου

Post Champions, (2005) Λήδα Παπακωσταντίνου

jnhgfhjngjh

I couldn’t bear living without you, (2017) Μαρία Τσαγκάρη

bhnuytnujtyhnj

War loot, (2000) Μαρία Λοιζίδου

©2024 CGS Library resources

Log in with your credentials

Forgot your details?